Vandaag de dag komt het steeds meer in het nieuws, er is een hack geweest bij een bekend bedrijf. In de meeste gevallen heeft dit betrekking op de eigen IT omgeving van het bedrijf. We zien hierin wel een trend waarbij deze hacks steeds vaker richting de cloud gaan. Veel bedrijven verplaatsen de data en diensten naar de cloud dus voor hackers is dit de plek om te zijn.

Bij het gebruik van cloud diensten denk je zelf niet als eerste aan beveiliging of een backup van de dienst. Vandaag de dag is dit iets om even bij stil te staan. Wat kan je doen als de dienst niet bereikbaar is, is er een uitwijk of alternatief? Welke impact heeft dit continuïteit van de organisatie?

Meer beveiligd

Met een backup van de cloud omgeving zorg je ervoor dat je data niet alleen bij de cloud leverancier staat. In geval van een hack waarbij data wordt verwijderd of versleuteld ben je niet alles kwijt. Voor de beveiliging van de clouddiensten ben je voor een groot deel afhankelijk van de beveiliging vanuit de leverancier. Er zijn ook situaties waarbij er misbruik wordt gemaakt van iemand zijn account om hiermee binnen te komen. Hiervoor adviseren we om gebruik te maken van MFA ( multi factor authenticatie ) waardoor je niet met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord kan inloggen.

Maak ook zelf een backup

Het is niet altijd vanzelfsprekend dat de cloud leverancier zorgt voor een backup van de data. In het geval van de Microsoft 365 diensten zorgt Microsoft voor de beschikbaarheid van de data. Ze hebben meerdere datacenters en locaties waardoor er een disaster recovery mogelijk is bij uitval. Hiermee is het niet mogelijk om bijvoorbeeld een mailbox te herstellen die is verwijderd. Microsoft laat de verantwoordelijkheid voor het maken van een backup bij de klant.

Handige tools

Vandaag de dag zie je daarom steeds meer tools die een cloud backup kunnen maken van de Microsoft 365 diensten. Voorheen waren dit vaak tools die op een eigen omgeving draaien. Er zijn nu verschillende oplossingen in de cloud aanwezig waarmee je een backup kan maken van de cloud. Een afweging hierin is of je de backup ook als een dienst wilt afnemen en buiten eigen beheer wilt laten. Wij hebben voor beiden gevallen een geschikte oplossing waarmee alle onderdelen van de Microsoft cloud omgeving worden meegenomen in een dagelijkse backup. Denk hierbij aan; Exchange mailbox of shared mailbox, Onedrive, Sharepoint of de Microsoft Teams data.

Een vrijblijvend gesprek?

Heb je een vraag, wens je meer informatie of wil je graag even sparren met één van onze IT-specialisten? We nemen graag de tijd om je vragen te beantwoorden.

Tim Janss

IT-specialist

070 – 394 32 00

Bij versturen van dit formulier, ga je akkoord met de voorwaarden.