Wat is Azure

Microsoft Azure is het cloud computing platform van Microsoft en maakt cloud diensten beschikbaar voor iedereen met een licentie of account van Microsoft. Het aanbod binnen Azure is enorm; van virtuele servers tot aan AI-tools die met behulp van machine learning bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren. En dan nog alles wat daar tussenin ligt. Er zijn een aantal diensten die voor de ‘gemiddelde’ MKB omgeving erg interessant zijn.

Een veilige omgeving met Azure AD

De Azure AD (Active Directory) zorgt voor autorisatie en authenticatie van de gebruikers binnen een bedrijfsomgeving. Wanneer onze klanten geen server meer op locatie hebben, gebruiken wij dit standaard voor gebruikersbeheer. Zo kunnen we vanuit de Azure AD multi-factor authenticatie regelen en is het ook mogelijk om niet Microsoft 365 apps te integreren om op die manier eenmalige aanmelding mogelijk te maken.

Steeds vaker gebruiken we de Azure Active Directory ook in omgevingen waar op locatie nog een fysieke server staat. Dit wordt ook wel een hybride omgeving genoemd. Het voordeel hiervan is o.a. eenmalige aanmelding; dezelfde inloggegevens voor meerdere applicaties, gecombineerd met multi-factor authenticatie om de veiligheid te waarborgen.

Back up & Blob Storage

We hoeven niet te vertellen dat een back-up een essentieel onderdeel is voor elk bedrijf. De back-up is er in verschillende vormen (meer info daarover vind je hier). Een veel gebruikte optie is de online back-up of back-up naar de Cloud. De lokale data wordt ‘buitenshuis’ gebracht door het in een Cloudomgeving te plaatsen.

Azure Files

Azure Files maakt het mogelijk om beheerde bestandsshares op te zetten in de Cloud. De shares kunnen gekoppeld worden met zowel Windows werkstations als computers draaiend op macOS. Daarnaast is het mogelijk om Azure-bestandsshares in de cache van de server, waardoor het mogelijk is snel toegang te krijgen tot de gegevens vanaf elke locatie. Azure Files maakt het mogelijk voor bedrijven met veel data om een onsite een server te plaatsen, zonder de hoge kosten van de opslag in de server.

Zoals gezegd biedt Azure nog veel mogelijkheden en weten wij onze weg daar in te vinden. Onze kennis reikt verder dan de bovengenoemde onderdelen en door in te gesprek te gaan kunnen we bepalen welke Azure mogelijkheden interessant kunnen zijn voor onze klanten.