Overgaan naar de cloud

Het ligt er helemaal wat voor cloud dienst dit is en welke mogelijkheden hiervoor zijn. Daar zal ik straks wat meer over vertellen. Daarnaast is het nog goed om na te denken over een eventuele verandering in werkwijze. Hoe gaat het straks met het werken in de cloud, is het alleen een verandering aan de achterkant of heeft het ook impact voor de gebruikers.

Migratie naar de cloud

Dit zijn twee belangrijke onderdelen waarmee je rekening moet houden bij een migratie naar de cloud. Voor het verhuizen van je data naar de cloud zijn er tegenwoordig veel handige tools die je hierbij kunnen ondersteunen. Het is nog wel van belang om na te denken over de hoeveelheid data die je in de cloud wilt zetten. Neem je alles over zoals het nu is of is dit ook een gelegenheid om eens te kijken naar de data die in de loop der tijd is opgeslagen. Over het algemeen betaal je per gebruik voor de opslag en de services in de cloud. Door slim om te gaan met de data kan je hiermee een voordeel doen en de kosten in de hand houden.

Voor het daadwerkelijke uploaden naar de cloud is het goed om rekening te houden met de omvang en de tijd die hiervoor nodig is. Gaat het om een grote hoeveelheid aan data dan kan dit proces geruime tijd in beslag nemen. Dit is allemaal afhankelijk van de verbindingen en slimme tools die hier handig mee omgaan.

Licenties

Maak gebruik van de kracht van de cloud. Clouddiensten hebben veel voordelen maar alles heeft een prijs. Bekijk daarom goed welke onderdelen je aan wilt zetten en hoe je deze gaat gebruiken. In het geval van Microsoft 365 zijn er veel verschillende licentie met allemaal onderdelen. Combineer deze licenties en bekijk of er een overlap zit met diensten die lokaal of op een ander platform draaien. Wanneer er veel opslag nodig is op bijvoorbeeld Microsoft Azure dan zijn er verschillende vormen van Azure files.

Kostenbeheer

Zorg ervoor dat de kosten beheersbaar blijven. Staat de data eenmaal in de cloud dan is het geen probleem om dit te laten staan en te laten groeien. Let op want de kosten lopen gewoon door. Microsoft Azure heeft hiervoor de mogelijkheden om kostenbeheer en budgets te activeren. Hiermee krijg je een duidelijk inzicht in de kosten en kan je een grens instellen waarbij je een waarschuwing ontvangt.

Als laatste punt om rekening mee te houden, welke impact heeft het werken in de cloud voor gebruikers. Er zijn vaak veel voordelen en nieuwe mogelijkheden maar werkt het daarnaast nog op de oude vertrouwde manier? Bespreek deze mogelijkheden en controleer of dit aansluit met de huidige manier van werken.

Een vrijblijvend gesprek?

Heb je een vraag, wens je meer informatie of wil je graag even sparren met één van onze IT-specialisten? We nemen graag de tijd om je vragen te beantwoorden.

Tim Janss

IT-specialist

070 – 394 32 00

Bij versturen van dit formulier, ga je akkoord met de voorwaarden.