Windows 10… 2004?

Microsoft heeft een nieuwe versie van Windows 10 uitgegeven met volgnummer 2004. Dat lijkt wellicht heel ingewikkeld, maar is eigenlijk best simpel.

Twee vergelijkingen zijn te maken met de Volkswagen Golf uit 1974. Deze Golf kreeg de naam “Golf I” en heeft in de afgelopen 46 jaar heel veel veranderingen doorgemaakt, maar de basisuitstraling en de naamgeving zijn nog steeds hetzelfde.
Vandaag zitten we op de “Golf VII” uit 2020.

Hetzelfde zie je overigens vaker terug in de markt waarbij de basiscomponenten hetzelfde vertrouwde beeld uitstralen, maar de componenten upgraden door de technologische ontwikkelingen. De Canon EOS 5d fotocamera, de iPad, Macbook Pro, Microsoft Surface laptop, etc.

Ik heb Windows 10. Dan ben ik toch altijd veilig?

Het gevaar schuilt voor ICT experts in de beleving “ik heb Windows 10 en ben veilig”. Dat dekt dus maar een deel van de lading omdat je niet praat in versienummers enkel in de basisrelease. Even een overzicht van releases die Microsoft heeft uitgegeven van Windows 10 met erachter of er nog support en updates op worden uitgegeven:

Support en nieuwe features

Microsoft stopt over 3 maanden met de support op de 1803 release van Windows 10 en daarmee is deze versie onveilig in het gebruik. De gele versies zijn zogenoemde long-term-support releases die worden gebruikt in grootzakelijke omgevingen of mainframe situaties waarin voor langere tijd bedrijfszekerheid moet worden geboden. Denk bijv. aan een geldautomaat, daarvan wil de bank voor minimaal 10 jaar weten wat voor software, hardware en andere componenten zekerheid geven in functioneren. Deze releases van Windows geven deze support.

Welke versie jij dagelijks gebruikt zie je terug
via de volgende simpele methode:

1. START > typ “winver” > Enter

2. Zie uw Windows 10 versie

Een vrijblijvend gesprek?

Heb je een vraag, wens je meer informatie of wil je graag even sparren met één van onze IT-specialisten? We nemen graag de tijd om je vragen te beantwoorden.

Tim Janss

IT-specialist

070 – 394 32 00

Bij versturen van dit formulier, ga je akkoord met de voorwaarden.