Veiligheid update van je ICT Collega: De Firewall

Waarom heb ik als (kleine) ondernemer eigenlijk een firewall nodig? Is dat niet voor grote bedrijven? Wat doet zo’n firewall eigenlijk? Werk ik nu wel veilig? Werken mijn medewerkers veilig thuis? Ben ik veilig tegen ransomware?  Deze vragen krijgen wij geregeld van onze relaties.  Om hier meer inzicht in te geven sturen we je deze update, zodat je precies weet waarom ook jouw bedrijf een goede firewall zou moeten hebben!

Een firewall is eigenlijk essentieel in een bedrijfsnetwerk. De firewall is namelijk bedoeld om uw bedrijfsnetwerk te beschermen tegen hackers en schadelijke software. In de markt zijn diverse soorten en merken firewalls beschikbaar.  Iedere firewall heeft een aantal standaard taken; waarvan hieronder een aantal belangrijke taken uitgelicht.

Een firewall filtert de datapakketten van het in- en uitgaande verkeer op basis van vooraf ingestelde regels (firewall rules). Deze functie is belangrijk, want hiermee kan worden voorkomen dat er vanuit het bedrijfsnetwerk ongewenste mail kan worden verstuurd of ongewenste software kan worden verspreid.

Een firewall biedt ook de mogelijkheid om een VPN (Virtual Private Network) te maken. Met een VPN connectie kun je op een veilige manier aanmelden op kantoor om zo op afstand bij je pc of bij je bestanden te kunnen. Waar vroeger de pc “open” aan het internet hing is de VPN hier het veilige

alternatief!  De VPN is optioneel ook extra veilig te maken voor 2 factor authenticatie toe te voegen. Je hebt dan altijd een wachtwoord nodig ( iets dat je weet ) en een app waarmee je toegang geeft ( iets dat je hebt ) Hiermee is ook meteen een groot lek in het netwerk gedicht, ransomware verspreid zich nu namelijk via het populaire Remote Desktop Protocol! Neem je nu je pc van kantoor nog over zonder VPN?

Een firewall beschikt vaak ook over een failover functionaliteit. Wanneer bijvoorbeeld de primaire internet verbinding uitvalt zal de firewall er automatisch voor zorgen dat de verbinding overschakelt op de 2e backup internet verbinding.  Deze functie zorgt er dus voor dat je altijd online bent en wanneer e

r onverhoopt een internetstoring is je zonder onderbreking kunt doorwerken. ( Je hebt hier dan uiteraard wel 2 internetverbindingen voor nodig! )

De firewall is er natuurlijk ook om hackpogingen tegen te gaan. De firewall is continue bezig om het internetverkeer te monitoren. Wordt er verkeerd verkeer gedetecteerd onderneemt de firewall actie en blokkeert dit verkeer. Je begrijpt dat deze functie belangrijk is voor de veiligheid van het bedrijfsnetwerk!

Bovenstaande functionaliteiten zijn essentieel voor jouw bedrijf. Veiligheid, flexibiliteit, productiviteit en de continuïteit zijn ook voor jullie erg belangrijk. Het is daarom belangrijk om een goede firewall te hebben en te laten onderhouden.

Wil je meer informatie over hoe een firewall ook jouw bedrijf weer veiliger kan maken neem dan gerust contact met ons op!