Ransomeware!
Wat is het en hoe voorkom je het?

In de ICT hebben we het vaak over ‘bedreigingen van buitenaf’, de veiligheid van je digitale omgeving en wat je kan doen om je data te beschermen. Maar we hebben het niet zo heel vaak over wat die bedreigingen nu precies inhouden; de focus ligt vooral op het buiten de deur houden van de bedreiging.

Momenteel is ransomware, soms omschreven als gijzelsoftware, één van de grootste bedreigingen. Het woord zegt het al een beetje; als hackers een ingang tot je computer hebben gevonden, gijzelen ze je pc of server. Alle data wordt vervolgens op basis van een algoritme versleuteld en daardoor volledig onbruikbaar. Om de versleuteling terug te draaien, heb je de juiste ‘sleutel’ nodig. En laat dat nou zijn waar de hacker zijn geld mee verdient.

Nadat alle data is versleuteld, laat de hacker een bericht voor je achter, waarin wordt verteld wat er is gebeurd. Uiteraard vindt de hacker dat de enige manier om je data terug te krijgen, het betalen van losgeld is. In sommige gevallen zal dit ook tot het gewenste resultaat leiden; maar in veel gevallen helaas ook niet.

Om te voorkomen dat een computer wordt gegijzeld kun je een aantal maatregelen nemen. Zorg er allereerst voor dat je wachtwoorden veilig zijn; maar dan ook echt veilig! Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een password manager als 1Password of LastPass. Stel ook waar mogelijk 2 Factor Authenticatie in, wat inhoudt dat je een wachtwoord en bijvoorbeeld een mobiele telefoon nodig hebt om te kunnen inloggen.

En als laatste, maar zeker belangrijk, vul nooit zomaar je wachtwoord ergens in! Bedrijven zullen nooit per mail om je inloggegevens vragen. Twijfel je of iets echt is? Kijk dan goed naar de URL waar je heen gestuurd wordt. Vaak zie je dat deze net anders is dan wat je gewend bent. Maar, en dit kunnen we niet genoeg benadrukken; bij twijfel, niet doen!

Zorg voor een goede back-up!

Als laatste willen we nog het belang van een back-up benadrukken. Wanneer je een back-up hebt, dan heb je de sleutel van de hacker niet nodig. Je data staat veilig elders opgeslagen en kan dus relatief simpel hersteld worden.  Er zijn verschillende online mogelijkheden, maar ook een back-up naar een externe schijf is voldoende, zolang die schijf ook extern (dus buiten de deur) bewaard wordt.  

Benieuwd hoe makkelijk het is om je online
“anders voor te doen”?

Probeer hier de phishing tool van Wizzbit en zie hoe makkelijk e-mail te manipuleren is.

Go phish yourself

Kortom, zorg voor een goed (dubbel) slot op je voordeur en zorg dat er een kopie van al je data buitenshuis. Zo ben je goed beschermd tegen ransomware en hoef je in het ergste geval de hacker niet te betalen.

Meer informatie nodig? Neem dan contact op met Tim!

070-394 32 00 of tim@wizzbit.nl