Bescherm je bedrijf tegen ransomware

Het komt steeds vaker voor dat organisaties te maken krijgen met ransomware. In de afgelopen maanden zijn niet alleen (kleine) bedrijven maar ook de Tweede Kamer, Gooise gemeenten, ziekenhuizen en openbaar vervoersystemen getroffen door ransomware. Nederland staat op de 4e plek van meeste ransomware bestemmingen.

Wat is ransomware?

Ransomware is een type kwaadaardige software die je computer blokkeert of je bestanden versleuteld waardoor je ze niet meer kunt openen. Vervolgens moet je losgeld (ransom) betalen om weer toegang te krijgen tot je bestanden of computer. Het bedrag kan oplopen van honderden tot duizenden euro’s.

Hoe maakt ransomware slachtoffers?

Vaak komt ransomware binnen via nepmails met een bijlage of link, bijvoorbeeld een zogenaamde factuur die die nog betaald moet worden. Zodra je verder klikt wordt je computer ge√Įnfecteerd.

Hoe bescherm ik mijzelf tegen ransomware?

Ransomware probeert je systeem te infecteren door gebruik te maken van lekken in verouderde programma’s. Het is daarom belangrijk om je computer up-to-date te houden.

Maak gebruik van een virusscanner, hoewel deze niet altijd de nieuwste ransomware herkent kan deze wel bekende ransomware tegenhouden.

Probeer ook vooral zelf attent te blijven, open geen bijlagen uit een mail van een onbekende. Lijkt een mail toch echt of weet je het niet zeker dan kan je op deze site zien wat voor nepmails er op dit moment in de omloop zijn.

Laatste redmiddel: Een goede back-up

Helemaal voorkomen is onmogelijk. Zorg dat je een back-up hebt waar je op terug kan vallen.

Niet iedere back-up is gelijk, denk hierbij bijvoorbeeld aan:
  

  • Welke data zit wel of niet in de back-up?
  • Is de laatste back-up van 1 uur geleden of 3 dagen geleden?
  • Hoe zit het met mijn gegevens in de cloud?
  • Hoe lang duurt het herstel en wanneer kan ik weer verder werken?

Wizzbit biedt verschillende back-up oplossingen, laat ons met jou meedenken voor een advies op maat.

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via 070-3943200.